Bilgisayarı Hızlandırmanın Yolları

Günlük yaşamda, yavaş bir bilgisayarda iş yapmaya çalışmak kadar insanın canını sıkan pek bir şey yok. Listemizde Mac bilgisayarlar için pek bir önerimiz yok; ama Apple kendi içinde iyileştirmelere zaten devam ediyor. PC bilgisayarınız size zaman kaybettiriyorsa onu biraz temizlemenin zamanı gelmiş demektir. İşte, bilgisayar hızlandırma yolları sizlerle.

1. Başlangıç menüsündeki öğeleri azaltın.

Bilgisayarı Hızlandırma

Bilgisayarınızın başlaması uzun sürüyorsa ilk yapmanız gereken şey, açma düğmesine bastığınızda nelerin çalıştığını görmek olmalı. Bunu yapmak için Windows butonuna, sonra “Çalıştır” butonuna, en son da “Başlatma” sekmesine tıklayın. Bazı şeylere dokunmayın, mesela antivirüs programınıza. Ama Adobe Acrobat ve başka programların bilgisayarınızla birlikte açılması gerekmiyor.

2. Artık kullanmadığınız programları kaldırın.

Başlangıç Menüsü

Sizin de göreceğiniz gibi, bilgisayarhızlandırma aslında dijital bir temizlikle mümkün. Programların başlangıçta açılmalarını engelleyebilirsiniz ama hiç kullanmadıklarınızı doğrudan kaldırabilirsiniz. Programı silmeyin, kaldırma aracınızla kaldırın. Bunu düzenli olarak yapmaya gayret edin.

3. Sürücünüzü temizleyin.

Program Kaldır

Disk Temizle Aracı’na ulaşmak için çalıştır menüsüne “cleanmgr.exe” yazarak sürücülerinizi temizleyin. Windows Başlat ikonuna tıkladığınızda (başka yere taşımadıysanız) genelde altta görünen “program veya dosya ara” kutusunun ta kendisi o.

4. Internet Explorer’dan Chrome’a geçin.

Sürücü Temizleme

Bilgisayar hızlandırma yolları arasında internete en çok malzeme sağlayan maddeye geldik. Internet Explorer’ın yavaşlık artık markayla tamamen özdeşleşmiş durumda. Sadece sizi değil bilgisayarınızı da yoruyor maalesef. Daha az hatası olan ve daha hızlı çalışan Chrome’a geçin, pişman olmazsınız.

5. İnternet tarayıcınızı temizleyin.

chrome

Bilgisayarı hızlandırma yöntemlerinden biri de internet tarayıcınızı temizlemek. Hangi tarayıcıyı kullanırsanız kullanın onu düzenli olarak temizleyin. Örneğin, Chrome’u temizlemek için sağ üst köşedeki menüye, ardından “Araçlar”a tıklayın, sonra da geçmiş, önbelleğe alınmış öğeleri seçerek silin.

6. Kötü amaçlı yazılımları taratıp kaldırın.

Tarayıcı Temizle

Kötü amaçlı yazılımlar bilgisayarınızı sadece yavaşlatmaz, ona zarar da verebilir. O yüzden, bilgisayar temizleme seansınıza bu adımı da ekleyin. Bu da düzenli olarak yapmanız gereken bir şey aslında. Avast ve Norton’un ücretsiz araçlarını kullanabilirsiniz.

7. Casus yazılımları taratıp kaldırın.

Kötü Amaçlı Yazılım

Kötü amaçlı yazılımların yanı sıra virüs ve casus yazılımlar için de bilgisayarınızı taratmalısınız. Antivirüs programınızı açıp taramayı manuel olarak gerçekleştirin. Bunu her hafta yapabilirsiniz. Taramayı başlatınca bilgisayarınızı kullanmayın. Tek bir antivirüs yeterli, birkaç tane olması da bilgisayarınızı yavaşlatabilir. En kapsamlı olanlardan birini seçin.

8. Daha iyi performans için ayarlamalar yapın.

Casus Yazılımı

Bilgisayarı hızlandırma ayarları değiştirerek de elde edilebilir. Daha iyi bir performans istiyorsanız fare imlecinin gölgesi gibi görsel efektleri kaybetmeyi göze alacaksınız. “Bilgisayar”a, ardından “sistem özellikleri”ne ve en son “gelişmiş sistem ayarları”na tıklayın. Performans ayarları butonu en iyi performansı ayarlamanızı sağlayacak. Ekran çözünürlüğünü de kısabilirsiniz. Bu da performansı biraz hızlandırabilir ve pil ömrünüzü uzatabilir.

9. Sürücünüzü birleştirin.

Daha İyi Performans

Bilgisayar hızlandırma yöntemlerinden biri de sürücünüzü birleştirmek. Manuel olarak birleştirmenin dışında sürücünüzün bu işlemi otomatik olarak gerçekleştirmesini zamanlayabilirsiniz. Ama aşırı ölçüde program yükleyip kaldırıyorsanız daha sık yapmanız gerekebilir.

10. RAM hafızası ekleyin.

Sürücü Birleştirmek

Bilgisayar hızlandırma açısından yapabileceğiniz fiziksel şeyler de var. Bunlardan biri da RAM hafızası eklemek. Bilgisayarınız tam kapasiteyle çalışana kadar RAM hafızası ekleyin. Özellikle makineniz eskidikçe RAM’in yararını epey görebilirsiniz. Dizüstü bilgisayarlar PC’lerden biraz daha alengirli ama onların da hafızası yükseltilebiliyor.

11. SSD sürücüye geçin.

ssd kart

Bilgisayar hızlandırma adına yapabileceğiniz bir diğer fiziksel şey de SSD sürücüye geçmek. Böylece bilgisayarınızı hızlandırabilirsiniz ama bu ürünler daha pahalı oluyor ve daha az depolama kapasitesine sahipler. Standart dizüstü bilgisayarları SSD’ye geçirmenin şimdilik ekonomik bir yöntemi yok.